Business picture

"Medierea este o componenta vitala a unui sistem judiciar eficient."
Chris McMurray

Negocierea

       Negocierea este un dialog īntre doua sau mai multe persoane, prin care acestea īncearca sa ajunga la un acord. Medierea este o forma un cadru, o structura īn care se poate utiliza sau nu negocierea. Cu alte cuvinte, negocierea poate fi o metoda de colaborare dintre parti sau o metoda din repertoriul mediatorilor. La negociere partile īncerca ele īnsele solutionarea prin acord, prin utilizarea īn mod constient sau nu, a unor tehnici de comunicare (directa si indirecta).
1. La negociere fiecare dintre partile aflate īn litigiu , īntelege sa abordeze un stil de negociere care sa o avantajeze. Din pacate stilurile preferate si manifestate de parti se dovedesc de cele mai multe ori a fi incompatibile īntre ele si astfel negocierea ESUEAZA.
       - La mediere , mediatorul indiferent de stilul de negociere promovat de participanti fiind neutru si impartial fata de acestea, urmareste pastrarea unui echilibru īntre parti īn vederea mentineri acestora la masa tratativelor si continuarii cooperarii dintre ele.
2. La negociere, partile se suspecteaza reciproc si au tendinta sa tina ascunse informatii esentiale.
       - Medierea raspunde temerilor si suspiciunilor construind o atmosfera degajata de īncredere si colaborare fructuoasa.
3. La negociere, comunicarea partilor poate fi īngreunata de diversi factori obiectivi si subiectivi.
       - La mediere, obstacolele comunicarii (diferente de perceptie, diferente de exprimare, emotii, neāncrederea īn sine, constrāngerile, diferentele de personalitate, concluziile pripite, cunostintele reduse, etc. )sunt īnlaturate prin tehnicile utilizate de mediatorul specializat.
4. La negociere, partile prezinta si schimba informatii succinte, simple, neutre, schematice, rigide referitoare de regula la stadiul actual al conflictului.
       - La mediere, datorita tehnicilor interogative ale mediatorului, partile transmit informatii detaliate, complexe, variate, de profunzime privind originea conflictului oferind astfel o paleta mai larga de alternative de solutionare a litigiului.
5. La negociere, partile se axeaza pe promovarea si satisfacerea pozitiilor, principiilor si intereselor.
       - Medierea pune accent pe descoperirea si satisfacerea nevoilor ambelor parti aflate īn litigiu, nevoi care uneori, stau la baza intereselor si pozitiilor.
6. La negociere, solutia ce satisface pozitiile si interesele partilor este neimpusa si mutual acceptata.
       - La mediere solutia este reciproc formulata, acceptata si īnsusita fara rezerve de parti.
7. La negociere, partile se concentreaza pe solutionarea problemelor actuale.
       - Prin mediere participantii īsi rezolva nu numai divergentele prezente ci creeaza si premisele unei colaborarii viitoare, de asemenea salveaza si reconstruiesc relatiile deteriorate.
8. La negociere, negociatorul face apel la puterea de care dispune cu scopul de a-si promova interesele, fie sub forma de putere activa (de a formula pretentii) fie sub forma pasiva ( de a respige cererea pretinsa ).
       - La mediere, partile īsi directioneaza puterea spre a construi alternative de solutionare, spre a convinge prin motivare partea adversa de justetea si oportunitatea unei cereri sau solutii si nu de a īnvinge pozitia celeilalte parti.
9. La negociere, partile apeleaza la tactici imorale de negociere pentru atingerea scopurilor.
       - La mediere, prezenta tertei persoane specializate – ce controleaza procedura medierii - determina un autocontrol si o autocenzura a tehnicilor, din partea participantilor care le stapānesc si le utilizeaza de regula.
10. La negociere, negociatorii īncearca sa promoveze mai īntāi negocierea distributiva de tipul "ori/ori" si abia ulterior īn raport de anumite circumstante speciale fac si cāteva concesii.
       - La mediere, partile stiu de la bun īnceput ca negocierea prin aceasta procedura are la baza cāstigul reciproc avantajos.

Arbitrajul

Negocierea

Concilierea

Contact

Mediator Rusu Ionel

Strada Nicolae Titulescu
nr. 30, ap. 11
mun. Bacau

Telefon : 0723 588.627
               0743 792.410
               0334 806.880

Fax: 0234 510.510

E-Mail: rusuioneljr@yahoo.com
rusumediator@yahoo.com


Link-uri utile


Legislatie