Business picture

"Medierea arata ce este mai bun in oameni"
Linda Lazarus

Cum se desfasoara medierea ?

       Medierea se bazeaza pe cooperarea partilor si utilizarea, de catre mediator, a unor metode si tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere.
       Metodele si tehnicile utilizate de catre mediator trebuie sa serveasca exclusiv intereselor legitime si obiectivelor urmarite de partile aflate īn conflict. Mediatorul nu poate impune partilor o solutie cu privire la conflictul supus medierii. Partile aflate īn conflict au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane, īn conditiile stabilite de comun acord. Īn cursul medierii partile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispozitie, īn conditiile legii.
       Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate īn conflict, de persoanele prevazute la art. 52 si la art. 55 alin. (1), precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe īn cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului īn care partile convin altfel ori legea prevede contrariul.
       Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere īn conditiile art. 52 asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate. Daca, pe parcursul medierii, apare o situatie de natura sa afecteze scopul acesteia, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului, acesta este obligat sa o aduca la cunostinta partilor, care vor decide asupra mentinerii sau denuntarii contractului de mediere.
       Mediatorul are dreptul sa se abtina si sa īnchida procedura de mediere, procedānd potrivit dispozitiilor art. 56, care se aplica īn mod corespunzator. Īn aceasta situatie mediatorul este obligat sa restituie onorariul proportional cu etapele de mediere neparcurse sau, dupa caz, sa asigure continuarea procedurii de mediere, īn conditiile stabilite prin contractul de mediere.
       Īn cazul īn care conflictul supus medierii prezinta aspecte dificile sau controversate de natura juridica ori din orice alt domeniu specializat, mediatorul, cu acordul partilor, poate sa solicite punctul de vedere al unui specialist din domeniul respectiv. Atunci cānd solicita punctul de vedere al unui specialist din afara biroului sau, mediatorul va evidentia doar problemele controversate, fara a dezvalui identitatea partilor.
       Procedura de mediere se īnchide, dupa caz:
       • prin īncheierea unei īntelegeri īntre parti īn urma solutionarii conflictului;
       • prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii;
       • prin depunerea contractului de mediere de catre una dintre parti.
       Īn cazul īn care partile au īncheiat numai o īntelegere partiala, precum si īn cazurile prevazute la alin. (1) lit. b) si c), orice parte se poate adresa instantei judecatoresti sau arbitrale competente.
       La īnchiderea procedurii de mediere, īn oricare dintre cazurile prevazute la art. 56 alin. (1), mediatorul va īntocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator. Partile primesc cāte un exemplar original al procesului-verbal.
       Cānd partile aflate īn conflict au ajuns la o īntelegere, se redacteaza un acord care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui īnscris sub semnatura privata. Īntelegerea partilor nu trebuie sa cuprinda prevederi care aduc atingere legii si ordinii publice, dispozitiile art. 2 fiind aplicabile. Īntelegerea partilor poate fi afectata, īn conditiile legii, de termene si conditii.
       Īntelegerea partilor poate fi supusa verificarii notarului public īn vederea autentificarii ori, dupa caz, īncuviintarii instantei de judecata, īn conditiile prevazute la art. 63.
(Articolele 50-59 din Legea nr. 192/2006)

Contact

Mediator Rusu Ionel

Strada Nicolae Titulescu
nr. 30, ap. 11
mun. Bacau

Telefon : 0723 588.627
               0743 792.410
               0334 806.880

Fax: 0234 510.510

E-Mail: rusuioneljr@yahoo.com
rusumediator@yahoo.com


Link-uri utile


Legislatie